Immunoglobulina G (IgG) jest szczególnie ważna dla zdrowia. We krwi człowieka jest najliczniej występującą klasą spośród wszystkich immunoglobulin. Charakteryzuje się również długim okresem półtrwania, świadczącym o tym, jak długo utrzymuje się w ludzkim organizmie. Bierze udział w kilku rodzajach reakcji odpornościowych, przy czym każdy z 4 podtypów IgG jest odpowiedzialny za inny rodzaj.
Jakie są normy IgG i za co dokładnie odpowiedzialne jest to białko? Wszystkie odpowiedzi znajdziesz w poniższym tekście.
Immunoglobulina G — charakterystyka
Immunoglobuliny G stanowią niemal 75% wszystkich immunoglobulin naszego organizmu. Ich okres półtrwania wynosi 23 dni (dla porównania okres półtrwania IgA to 4-7 dni), dlatego bardzo długo utrzymują się w płynach ustrojowych. Szacuje się, że dzięki tzw. pamięci immunologicznej mogą przetrwać we krwi nawet kilkadziesiąt lat.
IgG są wytwarzane przez limfocyty B (inne komórki układu odpornościowego), po kontakcie z czynnikiem zagrażającym zdrowiu ludzkiemu (antygenem). Czynnikiem tym może być np. bakteria, wirus, pasożyt. IgG są również stosunkowo małe, dlatego przenikają przez łożysko, zapewniając noworodkowi matczyną odporność utrzymującą się we krwi dziecka nawet ok. roku. IgG znajdują się również w siarze, która jest uznawana na niezastąpiony składnik diety noworodka.
Za co odpowiada IgG?
Rozróżniamy 4 podtypy immunoglobulin klasy G (IgG1-IgG4), które charakteryzują się nieco innym rodzajem odpowiedzi immunologicznej. Generalnie IgG są odpowiedzialne za:
- “zlepienie” czynnika chorobotwórczego, dzięki czemu nie może się on rozprzestrzeniać w organizmie,
- “oznaczenie” czynnika, jako zagrażającego zdrowiu — inne komórki odpornościowe “widzą”, że czynnik ten trzeba usunąć z organizmu,
- neutralizację toksyn,
- unieszkodliwienie komórek zakażonych wirusami,
- obronę nienarodzonego dziecka przez zakażeniami,
- reakcje alergiczne II i III typu.
Właściwości IgG są nie do przecenienia. Białka te stanowią najważniejszą barierę ochronną naszego organizmu przed niemal wszystkimi zagrożeniami (bakteriami, toksynami, wirusami, pasożytami, grzybami).
Należy dodać, że niemowlę karmione mlekiem matki przez 6 miesięcy, posiada odporność na wszystkie drobnoustroje, które wykształciła matka — właśnie dzięki immunoglobulinie G.
Jakie są normy IgG?
Normy IgG w dużej mierze zależą od wieku pacjenta oraz laboratorium wykonującego badanie. Niemniej przyjmuje się, że wartości referencyjne powinny mieścić się w następujących granicach:
- noworodek: 6,3-11,6 g/l,
- niemowlę do 2. mies. życia: 3,3-10,5 g/l,
- niemowlę do 9. mies. życia: 1,9-6,7 g/l,
- dziecko do 2. r.ż.: 3,6-12,2 g/l,
- dziecko do 5. r.ż.: 4,4-12,3 g/l,
- dziecko do 10 r.ż.: 8,5-14,4 g/l,
- nastolatek do 10 do 18 r.ż.: 7,06-14,4 g/l,
- osoba dorosła: 6,6-15,8 g/l.
Nieprawidłowe wartości IgG
Zarówno zbyt wysoki, jak i zbyt niski poziom IgG może wskazywać na poważne choroby.
Podwyższone IgG występuje m.in. w:
- przewlekłych zakażeniach i stanach zapalnych,
- chorobach autoimmunologicznych tj. stwardnienie rozsiane,
- chłoniaku, szpiczaku i innych nowotworach krwi,
- chorobie IgG-4 zależnej prowadzącej do włóknienia wielu narządów i upośledzenia ich funkcji.
Obniżony poziom IgG często związany jest z pierwotnym niedoborem odporności. Zbyt niskie IgG obserwuje się także w chorobach ogólnoustrojowych, urazach wielonarządowych, rozległych oparzeniach, w trakcie radioterapii, czy w konsekwencji przyjmowania niektórych leków (np. niektórych leków przeciwpadaczkowych).
Warto również dodać, że zbyt niski poziom poszczególnego podtypu IgG często nie daje żadnych objawów. Szacuje się, że niemal 20% społeczeństwa ma taki niedobór — u dorosłych dotyczy on zazwyczaj IgG-3, u dzieci IgG-2.
Bibliografia:
- Ptak W., Podstawy immunologii, wyd. UJ, Kraków 1999,
- Deptuła W., Immunologia dla biologów, wyd. Naukowe Uniwersytetu Szczecińskiego, 2003,
- https://podyplomie.pl/publish/system/articles/pdfarticles/000/012/264/original/87-92.pdf?1473166602 dostęp z dn.10.10.2023.