Immunoglobulina A — normy i znaczenie dla organizmu

immunoglobulina-a-normy-i-znaczenie-dla-organizmu avatar
Redakcja 1 grudnia, 2023r
Immunoglobulina A — normy i znaczenie dla organizmu

Immunoglobulina A (IgA) stanowi jedną z pięciu klas immunoglobulin budujących układ odpornościowy człowieka. Białko to jest ściśle związane z błonami śluzowymi, których powierzchnia w naszym organizmie dochodzi do 400 m²! Biorąc to pod uwagę, nie dziwi fakt, że dzienne wydzielanie IgA znacznie przewyższa sekrecję pozostałych Ig, a niedobory tego białka mogą powodować wiele chorób. Jakie […]

Czytaj dalej >

Immunoglobulina A (IgA) stanowi jedną z pięciu klas immunoglobulin budujących układ odpornościowy człowieka. Białko to jest ściśle związane z błonami śluzowymi, których powierzchnia w naszym organizmie dochodzi do 400 m²! Biorąc to pod uwagę, nie dziwi fakt, że dzienne wydzielanie IgA znacznie przewyższa sekrecję pozostałych Ig, a niedobory tego białka mogą powodować wiele chorób.

Jakie są normy IgA i jaką rolę pełni IgA w naszym organizmie? Wszystkie odpowiedzi znajdziesz w poniższym tekście.

Immunoglobulina A — charakterystyka

Badania skutkujące odkryciem IgA sięgają lat 50. XX wieku, kiedy to zespół naukowców zauważył różnice w budowie globulin wyizolowanych z surowicy krwi. Szereg późniejszych analiz doprowadził do tego, że w roku 1964 oficjalnie potwierdzono fakt istnienia IgA. Zauważono przy tym, że jedynie niewielka część związku występuje we krwi człowieka. Największe ilości IgA są w wydzielinach śluzowo-surowiczych:

  • siarze (pierwszym mleku pojawiającym się u kobiety po porodzie),
  • łzach,
  • wydzielinach z nosa i gardła,
  • wydzielinach oskrzelowych,
  • w jelitach,
  • drogach moczowo-płciowych.

Za co odpowiada IgA?

IgA jest jednym z głównych elementów układu odpornościowego, dlatego w dużej mierze wpływa na zachowanie równowagi naszego organizmu. Stanowi pierwszą linię obrony przed zagrożeniami z zewnątrz. IgA mają wiele właściwości, które pomagają zwalczać wirusy, bakterie oraz inne mikroorganizmy zagrażające naszemu zdrowiu. Do najważniejszych należy zaliczyć:

  • neutralizację i hamowanie uwalniania cząsteczek wirusów,
  • zdolność do sklejania bakterii, co uniemożliwia ich poruszanie się,
  • neutralizację toksyn i enzymów wytwarzanych przez chorobotwórcze mikroorganizmy,
  • zapobieganie przywieraniu bakterii do błon śluzowych,
  • aktywację pozostałych komórek organizmu odpowiedzialnych za odporność.

Trzeba przy tym dodać, że działanie IgA jest przeważnie miejscowe i ogranicza się do obszaru wniknięcia bakterii czy wirusa. Związek ten w mniejszym stopniu odpowiada za odporność ogólną.

Jakie są normy IgA?

Immunoglobulina A jest niemal niewykrywalna u niemowląt. W tym okresie za obronę małego organizmu odpowiadają głównie immunoglobuliny mamy. Dopiero wraz ze wzrostem i rozwojem układu odpornościowego, zaczynają się pojawiać samodzielnie produkowane IgA, których szczytową ilość osiągamy ok. 12 roku życia (wtedy mówimy o pełnej dojrzałości układu odpornościowego). Warto przy tym zaznaczyć, że IgA najwcześniej występują w ślinie, co ma duże znaczenie dla niemowląt poznających świat buzią.

Zawartość IgA określamy w surowicy, a materiałem do badań jest krew. Ze względu na wiek badanego wyodrębniono następujące wartości referencyjne:

  • krew pępowinowa, noworodki ―0,06 g/l,
  • do 5 mies. ― 0,13g/l,
  • do 15 mies. ― 0,17 g/l,
  • do 24 mies. ― 0,13-0,93 g/l,
  • do 5 lat ― 0,1-1,33 g/l,
  • 5-10 lat ― 0,38-2,35 g/l,
  • 10-14 lat ― 0,62-2,30 g/l,
  • 14-18 lat ― 0,85-1,94 g/l,
  • dorośli ― 0,52-3,44 g/l.

Nieprawidłowe wartości IgA

Zaburzenia w wydzielaniu IgA mogą mieć poważne konsekwencje zdrowotne. Najczęściej obserwuje się niedobór tego białka, z czego wynika pierwotny niedobór odporności. Jego skutkami są:

  • nawracające zakażenia dróg oddechowych,
  • atopie (m.in. AZS),
  • nietolerancje i alergie pokarmowe,
  • choroby autoimmunologiczne (np. łuszczyca).

Do innych schorzeń związanych z nieprawidłowym wydzielaniem IgA należy m.in. wrzodziejące zapalenie jelita grubego, reumatoidalne zapalenie stawów czy nefropatie (zmiany w obrębie nerek).

IgA jest jednym z kluczowych czynników pomagających zachować organizm w zdrowiu. Dlatego, gdy zachodzi podejrzenie jakichkolwiek nieprawidłowości w jej wytwarzaniu, należy rozpocząć natychmiastową diagnostykę i odpowiednie leczenie.

 

 

 

Bibliografia:

https://phmd.pl/api/files/view/2105.pdf dostęp dn. 03.10.2023

https://podyplomie.pl/pediatria/12148,niedobor-iga-czy-nalezy-sie-go-obawiac dostęp dn. 03.10.2023

Sprawdź Inne wpisy

Dawka wiedzy

Immunoglobulina E – normy i znaczenie dla organizmu

immunoglobulina-a-normy-i-znaczenie-dla-organizmu avatar
Redakcja 1 grudnia, 2023r

Immunoglobuliny E (IgE) są to białka organizmu, które biorą udział w tzw. odpowiedzi humoralnej (związanej z wytwarzaniem przeciwciał). Podwyższony poziom IgE we krwi obserwuje się przy zakażeniach pasożytniczych oraz w alergiach. Poza IgE całkowitym wykonuje się również badanie IgE swoiste, które jest jednym z kluczowych elementów diagnostyki w kierunku alergii. Czym są immunoglobuliny E i […]

Dawka wiedzy

Immunoglobulina G — normy i znaczenie dla organizmu

immunoglobulina-a-normy-i-znaczenie-dla-organizmu avatar
Redakcja 1 grudnia, 2023r

Immunoglobulina G (IgG) jest szczególnie ważna dla zdrowia. We krwi człowieka jest najliczniej występującą klasą spośród wszystkich immunoglobulin. Charakteryzuje się również długim okresem półtrwania, świadczącym o tym, jak długo utrzymuje się w ludzkim organizmie. Bierze udział w kilku rodzajach reakcji odpornościowych, przy czym każdy z 4 podtypów IgG jest odpowiedzialny za inny rodzaj. Jakie są […]

Dawka wiedzy

Witamina C — dzienna dawka, zastosowanie

immunoglobulina-a-normy-i-znaczenie-dla-organizmu avatar
Redakcja 1 grudnia, 2023r

Kwas askorbionowy (łac. acidum ascorbinum) powszechnie zwany witaminą C, to związek niezbędny dla zachowania zdrowia. Jest kluczowy dla działania wielu układów m.in. układu odpornościowego. Suplementacja witaminą C jest praktykowana m.in. w okresie obniżonej odporności, w przebiegu grypy i przeziębienia. Jakie dawki witaminy C są tolerowane i kiedy należy je przyjmować? Odpowiedzi na te pytania znajdziesz […]